28 november 2011

Veranderende incassomaatregelen 2012:

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is de afgelopen maanden bezig geweest om het Nederlandse incassotraject te veranderen. Het ministerie wil dit bereiken door verschillende maatregelen in te voeren, die mede gepaard gaan met enkele veranderingen in de wet.
      1.   Door incasso uitbesteding voordeliger te maken wil het ministerie het gebruik van incassobureaus stimuleren. Debiteuren zullen beschermd worden tegen hoge kosten: het wetsvoorstel houdt in dat er een maximum prijs wordt gesteld aan te berekenen incassokosten. De maatregel houdt in: dat een vast percentage van het hoofdbedrag berekend mag worden als incassokosten richting de klant. Aangezien de gemaakte kosten van een grote vordering lager kunnen uitvallen dan bij een kleine vordering, is dit een markante maatregel. De door te berekenen maximale incassokosten blijven van tevoren vastgesteld, dit voorkomt achteraf disputen gebaseerd op kosten.

      2. Het incassoproces kan doelmatiger worden door een verhoging van de griffierechten. Het ministerie van Veiligheid en Justitie is voornemens vanaf juli 2012 de griffierechten te verhogen. Griffierechten zijn een deel van de kosten wanneer u een procedure voert bij de rechtbank, het gerechtshof of de Hoge Raad. De intentie van deze maatregel is dat incassozaken in een eerder stadium tot een schikking leiden, in plaats van dat de zaak door de rechter besloten word. Hierdoor zullen alleen nog zaken met een onoplosbaar mening verschil, gerechtelijk moeten worden besloten. Door het verhogen van de griffierechten zal de werkdruk van de rechtbanken worden verlicht, dit moet uiteindelijk leiden tot de benodigde bezuinigingen.

      3.  Door het opstellen van regels om laatbetalers te straffen, zal het nog efficiĆ«nter worden een incassozaak uit handen te geven. De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat overheidsinstanties binnen 30 dagen facturen moeten betalen. De overheid wil hiermee een voorbeeldfunctie zijn voor de gehele economie. Het bedrijfsleven zal door deze bevordering, eerder beschikken over hun gelden en dit verbeterd de werkkapitaalcyclus. Daarnaast mogen schuldeisers straks minimaal 40 euro incasso vergoeding eisen aan laatbetalers en komt er een maximum van 60 dagen betalingstermijn bij handelstransacties.
        De eerder genoemde maatregelen worden ingevoerd zodat laat betalers op een zo kwalitatief mogelijke manier kunnen worden aangepakt. Deze versoepeling zal uiteindelijk leiden tot meer betalingstransacties en tot extra vertrouwen in het Nederlandse rechtenstelsel. Elke maatregel zal op zijn eigen manier een impact hebben op het incassotraject:
                    (maatregel 1) Incasso zal voordeliger worden
                    (maatregel 2) incassoproces zal doelmatiger worden
                    (maatregel 3) Incasso zal efficiĆ«nter worden, duidelijke regels om laatbetalers te straffen

        3 opmerkingen:

        1. good blog..nice article publishing by you...appreciate on you...thanks for giving detail..
          Buick LeSabre Supercharger

          BeantwoordenVerwijderen
        2. @sheena: Thanks for your compliments, we do our best.

          BeantwoordenVerwijderen
        3. Very informative post for me as I am always looking for new content that can help me and my knowledge grow better. Keep it up.

          BeantwoordenVerwijderen